מחינה עד ירח הדבש: מנהגי חתונה בקרב עדות שונות

אירוע חינה

מנהגי החתונה משתנים באופן משמעותי מעדה לעדה. מהם מנהגי החתונה הבולטים אותם אולי אתם עדיין לא מכירים? על כך – במדריך המקוצר הבא.

מנהגי חתונה בעדה המרוקאית: חינה

חינה הפכה בעשור האחרון לאחד האירועים המשמעותיים ביותר בעבור יום החתונה של זוגות רבים, כאשר המקור של החגיגה הזו הוא אצל העדה המרוקאית. במרוקו היה נהוג לפני החתונה לגבש את כל בני המשפחה והחברים, לצורך חגיגה אחרונה של הזוג הצעיר לפני שהם הופכים לזוג נשוי. בשל העובדה כי מדובר בחגיגה עליזה המשלבת בין מוזיקה אותנטית ממרוקו, מאכלים מסורתיים ולבוש חגיגי ניתן לומר כי החינה הפכה לנחלת הכלל, וכיום גם מי שאינו משתייך לעדה המרוקאית מחליט להפיק אירוע חינה חגיגי. חשוב לציין בנקודה זו כי אירוע החינה אינו שייך רק לעדה המרוקאית, אלא גם בעדה התימנית וההודית נהוג לערוך אירוע חינה ימים ספורים לפני החתונה, באולם או בבית. מדובר בטקס חגיגי, מרגש ובלתי נשכח – ולכן הוא מהווה הזדמנות חגיגית.

מנהגי חתונה בעדה האשכנזית: שפע הקפות

שפע הקפות הוא אירוע משמעותי באירוע החתונה אצל החרדים, והוא כולל מנהג שבו הכלה מסתובבת שבע פעמיים מסביב לחתן המיועד, במעמד החופה. למעשה, מדובר במנהג סמלי אשר מסמל את האינסופיות בקשר הנישואין, וגם שלמות – בשל העובדה כי העולם נברא בשבוע ימים. מדובר במנהג נפוץ בעיקר בעדה האשכנזית המשתייכת לזרם החרדי.

מנהגי חתונה בעדה התוניסאית: הפרשת חלה

הפרשת חלה הוא טקס מרגש במסגרתו מתכנסת הכלה ובני משפחתה וחברותיה לצורך תפילה והפרשת חלה לאחר המקווה. מדובר במנהג אשר מקורו בעדה התוניסאית, והוא כולל טבילה במקווה ולאחר מכן ליווי מטעם רבנית לצורך תפילה משותפת. להפרשת חלה מיוחסות סגולות רבות, החל מפריון ועד נישואים חזקים, ולכן בשנים האחרונות ניתן לראות הטקס הפך לחוצה מגזרים, וכיום ניתן לראות בכמעט כל בית בישראל טקס הפרשת חלה אותו מקיימת הכלה.

מנהגי חתונה בעדה הגרוזינית: חגיגה משותפת של כל בני המשפחה והחברים לפני החתונה

אצל העדה הגרוזינית נהוג לארח את בני המשפחה והחברים כמה ימים לפני האירוע, בכדי לחגוג ולשמוח יחדיו. במסגרת החגיגות מעניקים לחתן ולכלה טבעות מזהב, תכשיטים וכן רוקדים במשותף ריקודים מסורתיים. הריקוד המוכר ביותר הוא "שלחו" ולרוב החתן והכלה ירקדו אותו גם במעמד החתונה, כחלק בלתי נפרד מתמהיל האירוע.

לסיכום, רק במדינה כמו ישראל ניתן לראות שכל עדה מתייחסת באופן שונה לטקס החתונה, ולכן מאופיינת בטקסים ומנהגים שונים. אולם, ניתן לראות כיצד הגבולות מתחילים להיטשטש ועדות שונות מחליטות לסגל לעצמן מנהגים, כמו לדוגמא טקס חינה. מדובר בטקס אשר הפך לחלק בלתי נפרד מאירועי החתונה, והוא נחגג בכל רחבי הארץ בעבור כל העדות – אשכנזים ומזרחים כאחד.

נגישות