למה לא מתחתנים בזמן ספירת העומר?

בין חג הפסח לחג השבועות יש אירוע מתמשך די מוכר – ספירת העומר. על אף שכולם יודעים מהי הספירה, לא הרבה יודעים מה עומד מאחוריה, וגם לא את הסיבות שבגללן יש כל מיני איסורים במהלך תקופה זו, כמו האיסור להתחתן. במאמר שלפניכם תקבלו את כל המידע שאתם צריכים על ספירת העומר, והסברים לשאלות שאולי תהיתם מתישהו בזמן שאסרו עליכם להתגלח. בואו נתחיל.

קצת מידע על ספירת העומר

ספירת העומר היא מצוות עשה מתוך תרי"ג מצוות, ולפיה סופרים 49 ימים מהיום שאחרי יום החג הראשון של פסח (יום מנחת העומר) עד לחג השבועות. אם אי פעם תהיתם מדוע חג השבועות נקרא כך, אז זוהי בהחלט הסיבה – השם הוא לציון שבעת השבועות הנספרים בספירת העומר. מקור מצוות הספירה נמצא בספר ויקרא פרק כ"ג ובספר דברים פרק ט"ז.

אתם יכולים לעקוב אחר לוח ספירת העומר באתר כיפה, כדי לדעת באיזה שלב של הספירה אנחנו נמצאים, מתי הספירה מסתיימת ועוד.

משמעות ימי הספירה

לאורך השנים הביאו חכמינו כמה הסברים למשמעות הספירה:

  • הכנה למתן תורה – בחג השבועות שבסוף הספירה אנחנו חוגגים את מתן התורה לעם ישראל בהר סיני. יש הטוענים שבימים האלו בני ישראל התכוננו למעמד הקבלה באמצעות כיפור על חטאים, תיקון מידות ועוד.
  • סיבות חקלאיות – בתחילת האביב (באזור פסח) מתחיל קציר השעורה שממנה מכינים את מנחת העומר, ואילו בסוף האביב מתחיל קציר החיטה, בדרך כלל בזמן לחג השבועות. התקופה שבין קציר השעורה לקציר החיטה היא תקופת ההמתנה של בני האדם לאכילת מוצרי חיטה טריים.
  • עניינים פרקטיים – בעבר היה חשש שעובדי האדמה ישכחו את חג השבועות משום שהם יהיו עסוקים במלאכת החקלאות, וכיוון שלא היו פתרונות טכנולוגיים למעקב אחר החגים והמועדים ייעדו את הספירה לציון הגעתו של חג השבועות.

 

לא מקיימים חתונות בספירת העומר

בעבר ימי הספירה היו ימי שמחה, אך לאחר חורבן הבית השני אלו הם ימים של אבל, ובימינו ממעטים בשמחה בספירת העומר. הסיבה לאבל היא ציון מותם של 24,000 מתלמידיו של בני עקיבא, שמתו מדיפתריה משום שלא נהגו בכבוד זה לזה. המנהגים הכי בולטים הם הימנעות מהסתפרות ומגילוח, הימנעות ממוזיקה ומריקודים (ויש המאפשרים שמיעת שירים ש"אינם מביאים לריקודים ומחולות"), וגם הימנעות מקיום חתונות. מרבית האנשים מפסיקים את מנהגי האבלות ביום ה-33 לספירה, משום שלפי המסורת תלמידיו של רבי עקיבא מתו עד ליום הזה.

לכל עדה יש מסורת קצת שונה. אצל הספרדים בדרך כלל לא היו מתחתנים כלל עד ל"ג בעומר, אך אצל האשכנזים היו כמה מסורות – היו אלו שלא מתחתנים עד ל"ג בעומר, אלו שלא מתחתנים מראש חודש אייר ועד שבועות וגם אנשים שהיו מאפשרים להתחתן רק מראש חודש סיוון.

על אף האיסור, יש חתונות המתקיימות גם בימים המוקדמים של ספירת העומר, אך רובן ככולן חתונות בעלות אופי אינטימי או חילוני יותר.

יום העצמאות וספירת העומר

בדרך כלל יום העצמאות של מדינת ישראל חל במהלך ספירת העומר, וכיוון שזהו יום שמחה גדול ורשמי יש היתרים להתגלח ולהסתפר לקראת יום זה, ויש גם אלו המתחתנים ביום זה.

סיכום

ספירת העומר היא אחת ממצוות עשה, ובה סופרים 49 ימים מיום הקרבת מנחת העומר בפסח, שבסופם חוגגים את חג השבועות. למשמעות ימי הספירה יש כמה פרשנויות, ובהן סמל להכנה של בני ישראל למעמד קבלת התורה, תזכורת פרקטית לחג השבועות או ציון המעבר בחקלאות מקציר שעורה לקציר חיטה. בימינו ספירת העומר מציינים אבל על מותם של 24,000 מתלמידיו של רבי עקיבא, ולכן אחד האיסורים המקובלים בתקופה זו הוא האיסור להתחתן.

נגישות