איך מארגנים אירוע לילד עם חרדה חברתית?

חרדה חברתית היא תופעה שלא הופכת את חייהם של הילדים לקלים יותר: הם חוששים להיות בחברת אנשים רבים, לא יכולים להיות במרכז תשומת הלב ובאופן כללי, חוששים מכל סיטואציה שמחייבת אותם להיות במגע עם יותר מכמה אנשים בודדים. הדבר קשה במיוחד כשרוצים לחגוג אירוע מיוחד של הילד ורוצים לגרום לו להרגיש מיוחד, אבל הוא עשוי לחוש לא בנוח במעמד הזה. אז איך באמת אפשר לארגן אירוע לילד עם חרדה חברתית? ומה ההורים יכולים לעשות כדי להקל על המצב?

מהי חרדה חברתית?

חרדה חברתית היא חשש של ילדים או בני נוער מלשהות בחברת קבוצה גדולה של אנשים, ולהימנע ממצבים שבהם הם עומדים במרכז תשומת הלב. לא מדובר בסיטואציות כמו לשיר או לרקוד מול אנשים (עם זאת, זה גם דבר שהם ימנעו ממנו), אלא אפילו על סיטואציות פשוטות יותר כמו לענות על שאלות בכיה כאשר כולם מקשיבים להם. מדובר בתופעה בעלת תסמינים מסוימים כמו קושי בהצטרפות לפעילות המתבצעת בקבוצות, הימנעות ממפגשים חברתיים עם היקף גדול של אנשים (כמו מסיבות), ומפגש עם מספר מצומצם של אנשים בלבד.

איך אפשר לארגן אירוע לילד – בלי לגרום לו אי נעימות?

התחילו קודם כל בטיפול ובהתמודדות

לפני שמתחילים לארגן את האירוע, חשוב להתמודד עם המצב באמצעות אנשי מקצוע. כדאי לפנות למטפלים שעוסקים בתחום החרדה החברתית כדי לסייע לילד להתמודד טוב יותר עם החרדה. מדובר באפיק טיפולי פסיכולוגי שיכול להתאים לילד ולהפוך את חייו לקלים יותר, ולהקל עליו גם בעתיד כאשר יצטרך להתמודד עם סיטואציות מורכבות יותר (למשל – גיוס לצה"ל, מקומות עבודה ועוד). הטיפול בחרדה צריכה להיות הרבה לפני האירוע ולא ממש בסמוך אליו, כדי לאפשר לילד זמן הסתגלות סביר לטיפול, תרגול טכניקות מסוימות ועוד.

איך מארגנים אירוע לילד עם חרדה חברתית?

הקשיבו לילד

אל תארגנו את האירוע לפי ראות עיניכם בלבד. הקשיבו לילד, מה הוא רוצה? איך הוא רוצה את האירוע? כמה אנשים ניתן להזמין לאירוע? מי האנשים שאותם ניתן להזמין? בצעו את ההכנות יחד עם הילד, תנו לו להיות חלק משמעותי מהתכנון ומהביצוע של הארגונים לאירוע.

הכנה מוקדמת היא המפתח להצלחה

כחלק מההכנות לאירוע, הכינו את הילד לסיטואציה ודברו איתו עליה. הכינו אותו לאיך האירוע ייראה, כמה אנשים צפויים להיות, האם יהיה צפוף או לא ועד כמה הילד יעמוד במרכז תשומת הלב. ההכנה המוקדמת תאפשר לו להתכונן טוב יותר ולהוריד ככל האפשר את מפלס החרדה.

הכי חשוב: לא בכוח

אל תענישו את הילד ואל תכריחו אותו להשתתף באירוע שהוא אינו מעוניין בו. להכריח את הילד לא יוביל אתכם לתוצאות, אלא בעיקר להחמרה במצב. זה לא יעזור לילד להתמודד טוב יותר, אלא רק יגביר את החרדה ולא יביא לפתרון. אל תנקטו בכוח, והקשיבו לילד ולצרכים שלו.

סיכום

חרדה חברתית היא לא תופעה שקלה להתמודדות עבור הילדים ובני הנוער שסובלים ממנה, אבל עם ליווי מתאים,  תמיכה של ההורים וטיפול ע"י מטפלים מוסמכים בעת הצורך בהחלט ניתן להתמודד איתה ולהקטין את ההיקפים שלה. יש דרכים להתמודד איתה באופן מקצועי, וכדאי להורים לשקול אותה בהתאם לצורך.